Sağlık

Kanser riskini azaltmak insanlara bağlı!

Çğımızın hastalığı olan kanser, yenmesi zor olan hastalıklardan. Uzmanlar kanser riskini azaltmak için, kanser hücreleri ortaya çıkmadan önlem alınması gerektiğini belirtiyor. Kansere yakalanmadan alınacak önlemler kanser riskini en aza düşürüyor.

Uzmanlar, özellikle sıcak havaların gelmesi nedeni ile yapılan mangallara karşı uyarıyor. Etin doğrudan yüksek ateşte pişmesi kanseri tetikleyen nedenler arasında yer alıyor. Kızartmak için üzerine konulan metallerin pişme esnasında heterosiklik aminler ile polisiklik aromatik hidrokarbonlara maruz kalması kanser riskini yüzde ellilere varan oranlarla arttırdığı belirtiliyor. Pişirme sürenin ve pişirme yönteminin de oldukça önemli olduğunu belirten uzmanlar, etin akan yağınında oldukça zararlı olduğu belirtiliyor. Uzun süreli pişen et ve beraberinde oluşan yanıklar kansere savetiye çıkartıyor. Uzmanlar, mangalda yapılan etlerin mutlaka çevirilerek pişirilmesi ve kararmasına engel olunması gerektiği belirtiliyor. Uzmanlar, yiyeceklerin yanı sıra sigaranında kansere büyük etkisi olduğunu söylüyor. Beslenme alışkınlıklarının değiştirilmesi, sigaranın bırakılması ve egzersiz yapılması kanserden ve bir çok hastalıktan korunmak için yeterli olacağı belirtiliyor.

Yazar hakkında

Alkan Kaya

Yorumla

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.