Sağlık

Kanseri önlemek için bu yiyeceklerden kaçının!

Tüketilen besinler siz farkında olmadan kanserin dostu olan birçok maddeyi içerebilirken, bu maddeler karsinojen yani kanser yapıcı maddeler oluştura bilmektedir. Özellikle patates, zehirli mantar, kereviz, pancar, turp, kahve, yüksek ısıya maruz kalmış etler, hayvansal yağlar ve küflü besinlerde karsinojen oluşumuna imkan sağlayan birçok madde bulunabilirken, patates eğer yoğun güneş ışığına maruz kalmışsa ve çillenmişse aynı zamanda kereviz zedelenmiş veya çürümüş etkilerde karsinojen maddeyi arttırmaktadır.

Günümüzde birçok kişi paketlenmiş ürün kullanırken, bu ürünler içerisinde nitrit, nitrat ve nitrozamin bulunmaktadır. Bu maddeler birer kanserojen madde kaynaklı olurken, bu oluşumları etkilemek için C vitamini bulunan zengin yiyecekler, domates ve biber tüketimi oldukça önemlidir. Bol kalorili yiyecekler; kızarmış patates, cips, yağda kızarmış hamurişleri, yağda kızarmış etler kansere neden olan bazı maddeler içermektedir. Özellikle patates kızartıldığında oluşan akrilamid en etkili kanserojen maddedir.

Korunmak için neler yapmalıyız?
• Hayvansal kaynaklı yağ miktarını azaltıp, daha çok mısırözü, ayçiçek, zeytinyağı, fındık yağı tüketmeye çalışın,
• Günlük lif tüketiminizi artırın, günde 5 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyve tüketin,
• Sebzelerden soğan, sarımsak, lahana, brokoli, karnabahar, nane, pırasa meyvelerden ise özellikle turunçgilleri tercih edin,
• Sebze ve meyveleri taze tüketin, asla çürümüş, küflenmiş yada çillenmiş olanları tercih etmeyin,
• Yiyecekleri kızartmayın, yakmayın, kömür veya odun ateşinde pişirmeyin,
• Küflenmiş yiyecekleri asla tüketmeyin,
• Şarküteri, salamura ve tütsülenmiş ürünleri daha az yiyin,
• Tam tahıllı ürünler yiyin,
• Tüketiyorsanız alkol miktarını azaltın.

Yazar hakkında

Alkan Kaya

Yorumla

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.